Potrawy staropolskie bez ustanku w modzie

Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi tradycjami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz łatwa. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (które są niezwykle doceniane na całym globie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za polskie, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone najczęściej z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak sztampowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych dań, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Restaurants in Main Market Skoncentrujmy się niemniej jednak powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak ściśle mówiąc niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film