Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu znanych na całym globie. Dzisiaj posmakować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają konsumować prawdziwi Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Miłują ją też sami Włosi.
Najlepsza serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże rozkosznego dania. Najbardziej znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze szczególnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w rzeczywistości uwielbiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z przeróżnego rodzaju sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron wedle Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest ogromnie ubogacona. Poświęcić wolno jej w zasadzie długie opowieści. Na uwagę zasługują też słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że urzeknie ono głębią smaku i aromatu.